Το Διιδρυματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα  Επιστήμες και Μηχανική Περιβάλλοντος λειτουργεί από το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης σε συνεργασία με τα  Τμήματα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών & Γεωπονίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ.), προσφέροντας ένα ολοκληρωμένο και δομημένο, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, πρόγραμμα σπουδών.

Σκοπός του Π.Μ.Σ. είναι να προσφέρει στους/στις μεταπτυχιακούς φοιτητές/φοιτήτριες (Μ.Φ.) υψηλού επιπέδου (θεωρητικού και τεχνολογικού) κατάρτιση στις Επιστήμες και Μηχανική Περιβάλλοντος. Το Π.Μ.Σ. αποσκοπεί στην περαιτέρω προαγωγή της διεπιστημονικής γνώσης, στην προώθηση της έρευνας σε θέματα αιχμής στην περιβαλλοντική επιστήμη, στην προστασία και τη μηχανική περιβάλλοντος και την ανάπτυξη εγχώριας τεχνολογίας στα θέματα τεχνολογιών προστασίας του περιβάλλοντος και της βιώσιμης ανάπτυξης. Οι Μ.Φ. θα εξοικειωθούν σε πειραματικό επίπεδο με μοντέρνες αναλυτικές τεχνικές προσδιορισμού περιβαλλοντικών παραμέτρων και αντιρρυπαντικές τεχνικές, αλλά και σε θεωρητικό επίπεδο με την επεξεργασία περιβαλλοντικών δεδομένων με τη χρήση αριθμητικών προσομοιώσεων για τον προσδιορισμό βέλτιστων τεχνικών μείωσης της περιβαλλοντικής ρύπανσης και των σχετιζόμενων περιβαλλοντικών επιπτώσεων στα πλαίσια μιας βιώσιμης ανάπτυξης. Οι απόφοιτοι του προγράμματος αποκτούν την απαραίτητη εξειδίκευση και δεξιότητες ώστε να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις τόσο του Δημόσιου τομέα όσο και του Ιδιωτικού τομέα και αποτελούν ικανά στελέχη τόσο για τη βιομηχανία όσο και τους στρατηγικούς τομείς των Πανεπιστημίων, Ερευνητικών Ινστιτούτων και της Δημόσιας Διοίκησης.

 

Μεταπτυχιακοί Τίτλοι

 

Το Π.Μ.Σ οδηγεί στη χορήγηση Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.) στις ‘Επιστήμες και Μηχανική Περιβάλλοντος’.

 

Κατηγορίες Πτυχιούχων

 

Στο Π.Μ.Σ. μπορούν να γίνουν δεκτοί/ες πτυχιούχοι Σχολών Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών και άλλων Πανεπιστημιακών ή Πολυτεχνικών σχολών της ημεδαπής ή ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής (π.χ. Χημικοί, Βιολόγοι, Φυσικοί, Περιβαλλοντολόγοι, Γεωπόνοι, Χημικοί μηχανικοί) και εν  γένει απόφοιτοί/ες ΑΕΙ σε αντικείμενα συναφή το γνωστικά πεδία του ΠΜΣ. καθώς και πτυχιούχοι τμημάτων Α.Τ.Ε.Ι συναφούς με το Πρόγραμμα γνωστικού αντικειμένου, όπως Τεχνολόγων Γεωπόνων και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών.

Ο αριθμός εισακτέων στο πρόγραμμα ορίζεται κατ' ανώτατο όριο σε δέκα (10) φοιτητές/φοιτήτριες ετησίως. Λεπτομέρειες για τη διαδικασία επιλογής δίνονται στον Εσωτερικό Κανονισμό του Π.Μ.Σ. 

 

Χρονική διάρκεια

 

Η χρονική διάρκεια για την απονομή του Μ.Δ.Ε. ορίζεται σε τέσσερα (4) εξάμηνα με δυνατότητα παράτασης όπως αυτή προσδιορίζεται στον Οδηγό Μεταπτυχιακών Σπουδών του Π.Μ.Σ.

 

Ενδεικτικό Πρόγραμμα Μαθημάτων

 

Το σύνολο των πιστωτικών μονάδων (ECTS) για απόκτηση Μ.Δ. ανέρχεται στις 120.  Το Δ.Π.Μ.Σ. λειτουργεί με πλήρη φοίτηση. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί να δοθεί αναστολή φοίτησης μέχρι δώδεκα (12) μήνες μετά από απόφαση της Επιτροπής Προγράμματος Σπουδών. Συγκεκριμένα, ο/η Μ.Φ. πρέπει να συγκεντρώσει: (α) εξήντα (60) πιστωτικές μονάδες από την επιτυχή παρακολούθηση και αξιολόγηση μαθημάτων του Α΄ και Β΄ Εξαμήνου, (β) τριάντα (30) πιστωτικές μονάδες από την εκμάθηση προχωρημένων εργαστηριακών τεχνικών έρευνας και την πραγματοποίηση ερευνητικής εργαστηριακής εργασίας, και γ) τριάντα πιστωτικές μονάδες (30) από τη συγγραφή Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας. Η παρουσίαση της Διπλωματικής Εργασίας μπορεί να γίνει από την αρχή του τέταρτου (4ου) εξαμήνου φοίτησης.

Κατά́ τη διάρκεια του πρώτου έτους μεταπτυχιακών σπουδών ο/η Μ.Φ. υποχρεούται να παρακολουθήσει και να εξεταστεί́ επιτυχώς σε τουλάχιστον έξι (6) μεταπτυχιακά́ μαθήματα 60 ECTS συνολικά. Από́ αυτά́, τα τέσσερα (4) είναι υποχρεωτικά μαθήματα και τα υπόλοιπα δύο (2) επιλέγονται από́ τα προσφερόμενα μεταπτυχιακά́ μαθήματα επιλογής του Δ.Π.Μ.Σ  ή άλλων μεταπτυχιακών προγραμμάτων του τμήματος και του Πανεπιστήμιου.

Κάθε εξάμηνο σπουδών, ο/η Μ.Φ. οφείλει να συγκεντρώνει τριάντα (30) πιστωτικές μονάδες (ECTS).

Αναλυτικά το πρόγραμμα σπουδών φαίνεται στον εσωτερικό κανονισμό του Π.Μ.Σ. και τα περιγράμματα των προσφερόμενων μαθημάτων.

 

Γλώσσα διδασκαλίας

 

Η διδασκαλία των μαθημάτων γίνεται στην Ελληνική ή στην Αγγλική γλώσσα. Η γλώσσα συγγραφής της μεταπτυχιακής εργασίας είναι η ελληνική. Υπάρχει η δυνατότητα συγγραφής στην αγγλική γλώσσα μετά τη σύμφωνη γνώμη του/της Επιβλέποντα/πουσας και την έγκριση της Επιτροπής Προγράμματος Σπουδών. Σε περίπτωση κατά την οποία η μεταπτυχιακή εργασία συντάσσεται στην αγγλική γλώσσα, ο/η Μ.Φ. πρέπει να συμπεριλάβει εκτεταμένη περίληψη της εργασίας του στην ελληνική.

Περισσότερες στοιχεία για το Π.Μ.Σ. – Ε.Μ.Π., εμπεριέχονται στο σχετικό ΦΕΚ επανίδρυσης του Π.Μ.Σ., ενώ περαιτέρω πληροφόρηση παρέχεται από τη Γραμματεία των Μεταπτυχιακών Σπουδών (υ/ο κ. Βασιλείου Τσώλη, tsolis@uoc.gr).

 

Σχετικά έγγραφα (σύνδεσμοι)

  1. ΦΕΚ του Π.Μ.Σ. Επιστήμες και Μηχανική Περιβάλλοντος.
  2. Οδηγός Σπουδών του Π.Μ.Σ.
  3. Εσωτερικός Κανονισμός του Π.Μ.Σ.
  4. Περιγράμματα Μαθημάτων του Π.Μ.Σ., τρόπος διδασκαλίας και εξέτασης τους
  5. Πολιτική Ποιότητας της ακαδημαϊκής μονάδας για την ανάπτυξη και τη βελτίωση του ΠΜΣ
  6. Κώδικας Δεοντολογίας και Καλής Πρακτικής του Πανεπιστημίου Κρήτης
  7. Κώδικας Ηθικής και Δεοντολογίας της Έρευνας

 

 

 

 

Menu

Τμήμα Χημείας