To έργο αναφέρεται στο σχεδιασμό, ανάπτυξη και αξιολόγηση καινοτόμων πορωδών υλικών σε προηγμένες διεργασίες καθαρισμού αεριών, με σημαντικό βιομηχανικό και εμπορικό ενδιαφέρον. Πιο συγκεκριμένα, προτείνεται η ανάπτυξη υλικών και αντίστοιχων διεργασιών οι οποίες τα οποία θα επιτρέψουν:
- την απομάκρυνση ιχνών υγρασίας και υδρογονανθράκων από υδρογόνο παραγόμενο από ηλεκτρόλυση νερού σε επιθυμητά επίπεδα σύμφωνα με το πρότυπα ISO 14687-2 (H2O < 5 μmol/mol, total hydrocarbons C1 basis < 2 μmol/mol), με στόχο την χρήση του σε μεγάλη κλίμακα ως «πράσινο καύσιμο», χρησιμοποιώντας την τεχνολογία των κυψελών καυσίμου (fuel cells).
- την σημαντική μείωση της ενέργειας που απαιτείται για την απομάκρυνση υγρασίας, CO2 και υδρογονανθράκων από τον αέρα, με στόχο την χρήση του ξηρού και καθαρού πλέον αέρα ως τροφοδοσία στην υπάρχουσα μονάδα διαχωρισμού της ΛΙΝΤΕ ΕΛΛΑΣ προς παραγωγή Ν2 και Ο2 (ASU: Air Separation Unit).
Συγκεκριμένα, γίνεται εφαρμογή καινοτόμων φθοριομένων μικροπορωδών υλικών αποτελούμενων από ανόργανο-οργανικό σκελετό γνωστά ως MOFs (Metal Organic Frameworks), τα οποία εμφανίζουν εξαιρετικές προσροφητικές ιδιότητες ύδατος και υδρογονανθράκων όπως το CH4, ενώ ταυτόχρονα διαθέτουν μεγάλη χημική και θερμική σταθερότητα. Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα ενός τέτοιου υλικού φαίνεται στο παρακάτω σχήμα, το οποίο έχει την ονομασία AlFFIVE-1-Ni.

Τελικός στόχος είναι η ανάπτυξη ενός πρωτότυπου μικρής κλίμακας, δομοστοιχειωτού συστήματος PSA/TSA/VSA (Pressure/Temperature/Vacuum swing adsorption) το οποίο θα μπορεί να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις λειτουργίας των διεργασιών καθαρισμού τόσο Η2 όσο και αέρα.
Τα αναμενόμενα αποτελέσματα θα είναι πολλαπλά όχι μόνο για όλους τους εμπλεκόμενου φορείς (ΛΙΝΤΕ, ΠΚ και ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ) αλλά και για το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο μιας και το έργο θα συμβάλει σημαντικά στην σημαντική μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από την εταιρεία ΛΙΝΤΕ (μονάδα ASU), στην χρήση εναλλακτικών «πράσινων καυσίμων» όπως το υδρογόνο και εμμέσως στην προστασία του περιβάλλοντος.
Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία ΛΙΝΤΕ ως τελικός χρήστης θα έχει την δυνατότητα να χρησιμοποιήσει την νέα τεχνολογία του πρωτοτύπου για την παραγωγή καθαρού υδρογόνου και αέρα. Η εφαρμογή του πρωτοτύπου για τον καθαρισμό του αέρα και την χρήση του ως τροφοδοσία στην μονάδα διαχωρισμού προς Ν2 και Ο2, θα έχει ως αποτέλεσμα την σημαντική μείωση της απαιτούμενης ενέργειας που σήμερα χρησιμοποιείται. Με τον τρόπο αυτό, η πολύ σημαντική αυτή διεργασία, γίνεται ταυτόχρονα φιλικότερη προς το περιβάλλον.
Τα οφέλη για τους συμμετέχοντας ερευνητικού φορείς είναι επίσης σημαντικά και αφορούν την περαιτέρω ανάπτυξη της τεχνογνωσίας σε σημαντικά θέματα καινοτόμων υλικών και εφαρμογές τους σε αντικείμενα που σχετίζονται με την ενέργεια και την προστασία του περιβάλλοντος. Η νέες γνώσεις που θα παραχθούν θα παρουσιαστούν σε Εθνικά και Διεθνή συνέδρια και με τον τρόπο αυτό θα ενισχυθεί η προβολής τους, συμβάλλοντας θετικά στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας τους και στην ανάπτυξη νέων συνεργασιών σε σχετικά θέματα. Επιπρόσθετα, η αλληλεπίδραση των ερευνητικών φορέων με σημαντικές βιομηχανίες όπως η ΛΙΝΤΕ θα έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω προώθηση και ενίσχυση της συνεργασίας τους, συμβάλλοντας θετικά στην εξωστρέφεια όλων των εμπλεκόμενων φορέων με πολλαπλά οφέλη και για το ευρύ κοινωνικό σύνολο, μέσω της ανάπτυξης νέων προϊόντων και εφαρμογών.