Ποιοι Είμαστε – Projects     Εργαστήριο    Οι Άνθρωποί μας            Μαθήματα            Επικοινωνία

 

 

FinalLogo-GR-Eng-23oct2018-1.pnglogo-lapkin

 

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Βασική και Εφαρμοσμένη Έρευνα στην περιοχή της πειραματικής και θεωρητικής Φυσικοχημείας με τη χρήση σύγχρονων φασματοσκοπικών και υπολογιστικών τεχνικών. Κινητική Μελέτη ταχέων αντιδράσεων στην αέρια φάση με επίδραση στην Ατμοσφαιρική Χημεία, το Κλίμα και την Ποιότητα της Ατμόσφαιρας. Κινητική μελέτη διεργασιών με βιομηχανικό ενδιαφέρον (κατάλυση, σύνθεση νέων νανο-δομικών ενώσεων με εφαρμογή στην φωτοκατάλυση, και χημική δραστικότητα).

·    Κινητική Αντιδράσεων στην αέρια φάση που σχετίζονταιμε Ατμοσφαιρικές διεργασίες: Χημική δραστικότητα ριζών OH Cl και NO3 και O3 έναντι ενώσεων βιογενούς και ανθρωπογενούς  προέλευσης υψηλής (υποκατάστατα CFC, HFC και halons, τερπένια, αμίνες, VOCs) και χαμηλής (πυριτιούχες, φουρανικές – προϊόντα καύσης βιομάζας– και αρωματικές ενώσεις, semi- και low-VOCs) πτητικότητας. Προσδιορισμός a. συντελεστών απόλυτης και σχετικής ταχύτητας ταχέων αντιδράσεων, b. μοριακής δυναμικής  και μηχανισμών, c. Ατμοσφαιρικών δεικτών (άμεσο και έμμεσο GWP και ODP) δυναμικό παραγωγής τροποσφαιρικού όζοντος και σχηματισμού δευτερογενών οργανικών αερολυμάτων (SOA) για την εκτίμηση της Κλιματικής επίδρασης των.

·   Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Πειραματικών Τεχνικών και Σύζευξή τους με Σύγχρονες Οπτικές και Αναλυτικές Τεχνικές Ανίχνευσης (Laser Spectroscopy, FT-IR and Reflection-Absorption Spectroscopy, RAS) και Φασματομετρικών Τεχνικών (Quadrupole Mass Spectrometry) με στόχο τη μελέτη φυσικοχημικών ιδιοτήτων, κινητικής και μηχανισμών αντιδράσεων-κλειδιά με Ατμοσφαιρικό και Τεχνολογικό ενδιαφέρον.

·   Φωτοκατάλυση: Απόδοση και Βελτιστοποίηση νέων νανο-δομικών ενώσεων, π. χ., εμπλουτισμένα οξείδια μετάλλων που φωτοενεργοποιούνται από φυσική UV- ή Vis-ακτινοβολία με στόχο τη χρήση τους τη δράση τους ως απορρυπαντές εξωτερικών και εσωτερικών χώρων.

·   Ετερογενείς Αλληλεπιδράσεις ατμοσφαιρικών αερίων με σωματίδια που εντοπίζονται στην Τροπόσφαιρα και τη Στρατόσφαιρα (πάγος, άλατα, σκόνη)και αποτίμηση της Ατμοσφαιρικής τους επίδρασης.

·   Φασματοσκοπία και Προσδιορισμός Οπτικών Ιδιοτήτων (UV/Vis και IR Absorption Cross-Sections) κρίσιμων πτητικών και ημι-πτητικών ενώσεων με Ατμοσφαιρικό ενδιαφέρον.

·   Θερμοχημική και Μηχανιστική Διερεύνηση σύνθετων χημικών διεργασιών με Ατμοσφαιρικό ενδιαφέρον, π. χ., φθοριωμένες ολεφίνες και σχηματισμός δραστικών ενδιαμέσων. Θερμική σταθερότητα δραστικών ενώσεων και λεπτομερής μελέτη του χημικού και του θερμικού μηχανισμού που εκκινούν κατά την αποικοδόμηση ενώσεων ανθρωπογενούς και βιογενούς προέλευσης, στην Ατμόσφαιρα.

·   Σύνθεση Νέων Υλικών μέσω επαγόμενης από Laser Χημικής Εναπόθεσης Αερίων (CVD) και χαρακτηρισμός των νέων οργανομεταλλικών υλικών (Φωτόλυση αερίων και φωτοαποδόμηση στερεών πυριτιούχων ενώσεων με τη χρήση laser CO2) and polymers, π. χ., σιλοξάνια, θολίνες, με επιστημονικό και βιομηχανικό ενδιαφέρον.

·   Κβαντομηχανικοί Υπολογισμοί πολυατομικών συστημάτων (προσδιορισμός γεωμετριών και θερμοχημικών ιδιοτήτων πολυατομικών μορίων, θερμοχημεία και κινητική) με περιβαλλοντικό και τεχνολογικό ενδιαφέρον.