Εικόνα που περιέχει κείμενο

Περιγραφή που δημιουργήθηκε αυτόματα

ΕΝΙΑΙΑ ΔΡΑΣΗ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ  ΕΡΕΥΝΑΣ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ

ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ

 

Βιοαποκατάσταση των αποβλήτων τυροκομείων με την χρήση φωτοσυνθετικών μικροοργανισμών και παραγωγή καινοτόμων ζωοτροφών υψηλής διατροφικής αξίας

 

Εικόνα που περιέχει κείμενο, clipart

Περιγραφή που δημιουργήθηκε αυτόματα

ΚΩΔΙΚΟΣ ΕΡΓΟΥ: Τ2ΕΔΚ-03976

Αρχική

Το έργο

Φορείς

Αποτελέσματα

Επικοινωνία

Αντικείμενο του FeedAlgalCW

Οφέλη του έργου

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τυροκομικές μονάδες είναι η διαχείριση των υγρών αποβλήτων τους. Λόγω του μεγάλου οργανικού φορτίου δεν είναι εύκολη η επεξεργασία τους. Κλασικές μονάδες βιολογικού καθαρισμού που έχουν δημιουργηθεί σε τυροκομεία δεν είναι αποτελεσματικές, καθώς αδυνατούν να διαχειριστούν τόσο υψηλό ρυπαντικό φορτίο. Αντικείμενο του FeedAlgalCW είναι η διαχείριση (βιοαποκατάσταση)  τοπικών βιομηχανικών αποβλήτων τυροκομείων, εστιάζοντας σε φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους με μειωμένο οικονομικό κόστος, και η ταυτόχρονη παραγωγή φυσικών προϊόντων υψηλής αξίας.

Μέσω της χρήσης των αποβλήτων ως βάση θρεπτικών μέσων θα καλλιεργηθεί ένα ανθεκτικό στέλεχος του μικροφύκους Chlorella που απομονώθηκε από ποταμό της Κρήτης από την ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου Κρήτης. Η βιομάζα η οποία θα παραχθεί θα χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη εμπλουτισμένων ζωοτροφών με υψηλή διατροφική αξία. Ο εμπλουτισμός των ζωοτροφών με πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, ω-3 λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά μπορεί να επηρεάσει θετικά όχι μόνο την υγεία των ζώων αλλά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των παραγόμενων ζωικών προϊόντων.

 

Εικόνα που περιέχει κείμενο, clipart

Περιγραφή που δημιουργήθηκε αυτόματα

 

Αρχική

Το έργο

Φορείς

Αποτελέσματα

Επικοινωνία

 

ΤΙΤΛΟΣ: Βιοαποκατάσταση των αποβλήτων τυροκομείων με την χρήση φωτοσυνθετικών μικροοργανισμών και παραγωγή καινοτόμων ζωοτροφών υψηλής διατροφικής αξίας

ΑΚΡΩΝΥΜΙΟ: FeedAlgalCW

ΚΩΔΙΚΟΣ ΕΡΓΟΥ: Τ2ΕΔΚ-03976

Συνοπτική παρουσίαση του φυσικού αντικειμένου του FeedAlgalCW

Αντικείμενο του FeedAlgalCW είναι η διαχείριση (βιοαποκατάσταση) τοπικών βιομηχανικών αποβλήτων τυροκομείων, εστιάζοντας σε φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους με μειωμένο οικονομικό κόστος, και η ταυτόχρονη παραγωγή φυσικών προϊόντων υψηλής αξίας. Μέσω της χρήσης των αποβλήτων ως βάση θρεπτικών μέσων θα καλλιεργηθεί ένα ανθεκτικό στέλεχος του μικροφύκους Chlorella που απομονώθηκε από ποταμό της Κρήτης. Η βιομάζα η οποία θα παραχθεί θα χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη εμπλουτισμένων ζωοτροφών με υψηλή διατροφική αξία. Ο εμπλουτισμός των ζωοτροφών με πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, ω-3 λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά μπορεί να επηρεάσει θετικά όχι μόνο την υγεία των ζώων αλλά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των παραγόμενων ζωικών προϊόντων.

 

Μεθοδολογία υλοποίησης

Το έργο FeedAlgalCW έχει σχεδιαστεί προκειμένου να αξιοποιήσει με τον πλέον αποδοτικό τρόπο την εξειδίκευση και την τεχνογνωσία των φορέων που συμμετέχουν σε αυτό. Πρόκειται για ένα διεπιστημονικό έργο που στόχο έχει να συνδέσει τη βασική έρευνα με τη βιομηχανία. Για την επίτευξη των στόχων του FeedAlgalCW, έχουν επιμελώς σχεδιαστεί έξι ενότητες εργασίας με βάση τους κύριους στόχους του έργου. Κάθε ενότητα εργασίας αντιμετωπίζει επακριβώς και σαφώς καθορισμένες επιστημονικές και τεχνολογικές προκλήσεις και περιλαμβάνει συγκεκριμένα παραδοτέα, εξασφαλίζοντας την ομαλή και επιτυχή ολοκλήρωση του έργου καθώς και την συνεχή επικοινωνία και αλληλεπίδραση των εταίρων.

 

Ενότητες εργασίας- Συνοπτική περιγραφή

ΕΕ1: Μελέτη φυσικοχημικών χαρακτηριστικών τυρογάλακτος (ΧΗΜΙΚΟΤΕΧΝΙΚΗ, Πανεπιστήμιο Κρήτης)

Προσδιορισμός φυσικοχημικών παραμέτρων απόβλητων τυροκομείου και ορθολογικός σχεδιασμός θρεπτικών μέσων που θα χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη των μικροφυκών.

 

ΕΕ2: Καλλιέργεια μικροφύκους Chlorella και προσδιορισμός των βέλτιστων συνθηκών για την μέγιστη παραγωγής βιομάζας υψηλής διατροφικής αξίας (Πανεπιστήμιο Κρήτης)

Πρωτόκολλα καλλιέργειας για την ανάπτυξη των υγειών μικροφυκών που οδηγούν στη βέλτιστη παραγωγή βιομάζας, μελέτη μικροβιακού φορτίου ανεπτυγμένων καλλιεργειών, τροποποίηση θρεπτικών μεσών και συνθηκών ανάπτυξης με σκοπό την παραγωγή βιομάζας βιοχημικού περιεχομένου υψηλής διατροφικής αξίας.

 

ΕΕ3: Μελέτη φυσικοχημικών χαρακτηριστικών κατεργασμένου τυρογάλακτος (ΧΗΜΙΚΟΤΕΧΝΙΚΗ)

Προσδιορισμός φυσικοχημικών παραμέτρων αποβλήτων που χρησιμοποιήθηκαν ως βάση για θρεπτικά μέσα και αξιολόγηση αποτελεσματικότητας μεθόδου κατεργασίας αποβλήτων.

 

ΕΕ4: Προσδιορισμός θρεπτικών συστατικών, ανάλυση βαρέων μετάλλων και έλεγχοι για μυκοτοξίνη και διοτοξίνες της παραγόμενης βιομάζας (Πανεπιστήμιο Κρήτης, ΧΗΜΙΚΟΤΕΧΝΙΚΗ)

Βιοχημικός χαρακτηρισμός βιομάζας Chlorella, ανάλυση βαρέων μετάλλων και έλεγχοι για μυκοτοξίνη και διοτοξίνες του παραγόμενου μικροφύκους.

 

ΕΕ5: Ανάπτυξη και αξιολόγηση νέων ζωοτροφών εμπλουτισμένων με βιομάζα Chlorella (Ζωοτροφές Κρήτης, ΧΗΜΙΚΟΤΕΧΝΙΚΗ)

Ζωοτεχνική μελέτη προσαρμογής σιτηρεσίων για ζωοτροφές εμπλουτισμένες με βιομάζα του μικροφύκους Chlorella, φυσικοχημική και μικροβιολογική ανάλυση περιεχομένου ζωοτροφών, έκθεση αποτελεσμάτων επί της παραγωγικής διαδικασίας των εμπλουτισμένων ζωοτροφών.

 

ΕΕ6: Οικονομικοτεχνικη μελέτη - Οικονομική και εμπορική αξιοποίηση των αποτελεσμάτων (Ζωοτροφές Κρήτης)

Οικονομοτεχνική μελέτη με σκοπό την οικονομική και εμπορική αξιοποίηση των αποτελεσμάτων.

 

Η επιτυχής υλοποίηση του FeedAlgalCW βασίζεται σε ένα συνεχές και δυναμικό μοντέλο συνεργασίας μεταξύ των φορέων. Η αλληλεπίδραση μεταξύ των ενοτήτων εργασίας παρουσιάζεται στο ακόλουθο σχήμα:

 

Εικόνα που περιέχει κείμενο, clipart

Περιγραφή που δημιουργήθηκε αυτόματα

 

Αρχική

Το έργο

Φορείς

Αποτελέσματα

Επικοινωνία

 

Στην υλοποίηση του ερευνητικού έργου E-platon συμμετέχουν ακαδημαϊκοί και ιδιωτικοί φορείς, η επιλογή των οποίων εγγυάται την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος και τη βιώσιμη αξιοποίηση των αποτελεσμάτων αυτού.

 

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ (Συντονιστής)

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης στα 40 χρόνια λειτουργίας του έχει αναδειχθεί σε ένα έντονα εξωστρεφές και καινοτόμο εκπαιδευτικό και ερευνητικό Ίδρυμα με σημαντικές επιστημονικές διακρίσεις και ξεχωριστή παρουσία στις διεθνείς κατατάξεις. Με βάση την κατάταξη «World University Rankings» της Times Higher Education, το Πανεπιστήμιο Κρήτης καταλαμβάνει τις θέσεις 351-400 στην παγκόσμια κατάταξη μεταξύ των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και την 79η θέση ανάμεσα στα ΑΕΙ που λειτουργούν λιγότερο από 50 χρόνια, με ιδιαίτερη διάκριση στο κομμάτι των ετεροαναφορών (citations), γεγονός που δείχνει το επίπεδο και τη χρησιμότητα της έρευνας που διεξάγεται. Σήμερα, το Πανεπιστήμιο Κρήτης διαθέτει πέντε σχολές (Φιλοσοφική, Κοινωνικών Επιστημών, Επιστημών Αγωγής, Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών, και Επιστημών Υγείας), με δεκαέξι τμήματα που καλύπτουν έναν ευρύτατο επιστημονικό χώρο. Το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης ιδρύθηκε το 1985 έχοντας ως βασικό στόχο την έρευνα και τη διδασκαλία. Έχει αξιολογηθεί ως το καλύτερο Τμήμα Χημείας πανελλαδικά. Η επιτυχημένη πορεία του τμήματος οφείλεται πρωτίστως στο υψηλό επίπεδο της πρωτοποριακής ερευνητικής εργασίας των μελών της σχολής, αλλά και στην αξιοπρόσεκτη ενσωμάτωση νέων και συναρπαστικών επιτευγμάτων στα προγράμματα διδασκαλίας και τα εργαστήρια. Η συνεχείς συνεργασία του τμήματος με τη βιομηχανία και το δημόσιο τομέα για την εφαρμογή της γνώσης μέσω της έρευνας, αποτελεί μια ισχυρή κατευθυντήρια δύναμη για την επιδίωξη της αριστείας στην έρευνα και τη διδασκαλία.

 

Από το Τμήμα Χημείας, στο έργο συμμετέχει η ερευνητική ομάδα του τομέα βιοχημείας υπό την επίβλεψη του Καθηγητή Δημητρίου Γανωτάκη. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα της ομάδας του Καθηγητή Δημητρίου Γανωτάκη εστιάζονται στους τομείς της απομόνωση βιοδραστικών ενώσεων από μικροοργανισμούς, την παραγωγή φυσικών προϊόντων από γενετικά τροποποιημένους φωτοσυνθετικούς μικροοργανισμούς, την ανάπτυξη νανοβιοϋβριδίων για σταθεροποίηση και στοχευμένη παροχή φαρμάκων καθώς και τη χρήση φωτοσυνθετικών μικροοργανισμών σε εφαρμογές βιοαποκατάστασης (bioremediation) υγρών αποβλήτων. Η βασική συνεισφορά του φορέα θα είναι η ανάπτυξη της κατάλληλης μεθοδολογίας για την παραγωγή εμπλουτισμένης βιομάζας μικροφυκών, η οποία, μέσω της συνεργασίας με τους συμμετέχοντες εταίρους, θα υποστεί ενδελεχή χαρακτηρισμό και θα χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ζωοτροφών υψηλής διατροφικής αξίας. Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Κρήτης διαθέτει μεγάλη εμπειρία σε θέματα καλλιέργειας και χαρακτηρισμού φωτοσυνθετικών μικροοργανισμών καθώς και σε επεξεργασία αποβλήτων με τη διαδικασία της βιοαποκατάστασης. Τα μέλη της ερευνητικής ομάδας που συμμετέχουν στο FeedAlgalCW είναι:

o   Δημήτριος Γανωτάκης, PhD (Καθηγητής Τμήματος Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης, Επιστημονικά υπεύθυνος του έργου)

o   Θεοχάρης Νάζος, PhD (Μεταδιδακτορικός ερευνητής Τμήματος Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης)

o   Ναπολέων - Χριστόφορος Στρατηγάκης, MSc (Υποψήφιος διδάκτωρ Τμήματος Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης)

Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών - Πανεπιστήμιο Κρήτης

 

ΧΗΜΙΚΟΤΕΧΝΙΚΗ - ΛΑΓΚΟΥΒΑΡΔΟΥ ΣΠΑΝΤΙΔΑΚΗ Ο.Ε.

Η εταιρεία «ΛΑΓΚΟΥΒΑΡΔΟΥ-ΣΠΑΝΤΙΔΑΚΗ Ο.Ε.» με τον διακριτικό τίτλο ΧΗΜΙΚΟΤΕΧΝΙΚΗ, ιδρύθηκε το 1986 από την κα Λαγκουβάρδου Αφροδίτη, Χημικό Μηχανικό, με σκοπό την υποστήριξη των επιχειρήσεων και των οργανισμών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα καθώς και της τοπικής αυτοδιοίκησης, στην προσπάθεια τους για εκσυγχρονισμό και ανάπτυξη.

Τα Εργαστήρια ΧΗΜΙΚΟΤΕΧΝΙΚΗ διαθέτουν ένα από τα πιο σύγχρονα και άριστα εξοπλισμένα εργαστήρια στην Ελλάδα σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις, εμβαδού πάνω από 600 τ.μ. στεγασμένου χώρου.

Αντικείμενο του εργαστηρίου αποτελεί η εκτέλεση χημικών, φυσικοχημικών και μικροβιολογικών δοκιμών σε δείγματα τροφίμων, νερών και αποβλήτων. Το εργαστήριο είναι διαπιστευμένο σύμφωνα με το σύστημα ποιότητας ΕΝ ISO 17025:2017 από Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (Ε.ΣΥ.Δ.) σε περισσότερες από 200 εργαστηριακές δοκιμές. Τα εργαστήρια της ΧΗΜΙΚΟΤΕΧΝΙΚΗΣ διαθέτουν προσωπικό σε πολλούς τομείς ειδίκευσης και το ερευνητικό αντικείμενο των μελών της ομάδας έργου καλύπτουν πλήρως τις απαιτήσεις της πρότασης. Τα μέλη της ερευνητικής ομάδας που συμμετέχουν στο FeedAlgalCW είναι:

o   Λαγκουβάρδου Αφροδίτη (Χημικός Μηχανικός – Διευθύντρια Εργαστηρίου – υπεύθυνος φορέα)

o   Σπαντιδάκη Μαρία (Χημικός – Τεχνική Διευθύντρια)

o   Μαρκουλιδάκης Μιχάλης (Μηχανικός Πληροφορικής – Υπεύθυνος Διασφάλισης Ποιότητας)

 

ΖΩΟΤΡΟΦΕΣ ΚΡΗΤΗΣ ΑΒΕΕ

Η Εταιρεία Ζωοτροφές Κρήτης ΑΒΕΕ ιδρύθηκε το 1983 στο Ρέθυμνο. Ασχολείται δυναμικά με την παραγωγή, τυποποίηση και εμπορία ζωοτροφών στην Κρήτη και γενικότερα στο Νότιο Αιγαίο. Από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσης της παρείχε προτάσεις με άξονα την ποιότητα, βασισμένες στην φυσική διατροφή, και θεωρείται σήμερα ο πρωτοπόρος στον τομέα της βιομηχανίας ζωοτροφών στην Κρήτη. Η εταιρία ελέγχεται και πιστοποιείται σύμφωνα με το πρότυπο EN ISO 22000:2005. Τα μέλη της ερευνητικής ομάδας που συμμετέχουν στο FeedAlgalCW είναι:

o   Μελισσουργός Ιωάννης (Διευθυντής Παραγωγής - υπεύθυνος φορέα)

o   Κουρνιανός Αντώνιος (Υπεύθυνος τυποποίησης ζωοτροφών P/L)

o   Βογιατζόγλου Δημήτριος (Ζωοτέχνης)

o   Γαρεφαλάκης Κωνσταντίνος (Μηχανικός Αυτοματισμού, Τεχνικός Διευθυντής)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Εικόνα που περιέχει κείμενο, clipart

Περιγραφή που δημιουργήθηκε αυτόματα

 

Αρχική

Το έργο

Φορείς

Αποτελέσματα

Επικοινωνία

 

Προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει το έργο

Το αυξη΅ένο οργανικό φορτίο των αποβλήτων των τυροκο΅είων τα κατατάσσει στα ιδιαίτερα ρυπογόνα απόβλητα. Η συνήθης δε απόρριψή τους στους κοντινούς υδάτινους αποδέκτες, στις περισσότερες περιπτώσεις χωρίς να έχει προηγηθεί η επεξεργασία τους σε βιολογικό καθαρισ΅ό, μπορεί να προκαλέσει ρύπανση, καθώς και ΅ία σειρά από δευτερογενείς επιπτώσεις (αισθητική υποβάθμιση, ευτροφισμός, ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών και σοβαρές επιπτώσεις στους υδρόβιους ζωικούς οργανισ΅ούς).

 

Το FeedAlgalCW θα αποτελέσει τη θεμέλιο λίθο για την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης των αποβλήτων της βιο΅ηχανίας τυροκο΅είων. Σύμφωνα με τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης, τα παραπροϊόντα της παραγωγής τυροκομικών προϊόντων θα πάψουν να αποτελούν επιβάρυνση για το περιβάλλον αλλά αντίθετα, θα αποτελέσουν την πρώτη ύλη για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων. Έτσι προωθείται η εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας. Ο επιλεγμένος μικροοργανισμός είναι ένα φωτοσυνθετικό, πράσινο μικροφύκος του γένους Chlorella. Αυτό επιτρέπει να χρησιμοποιεί τον φως σαν βασική πηγή ενέργειας, ενώ ταυτόχρονα απαιτεί μια πηγή άνθρακα (CO2) και ιχνοστοιχεία. Το υψηλό οργανικό φορτίο των αποβλήτων τυροκομείων θα μπορεί να μετατραπεί σε ωφέλιμη βιομάζα με σκοπό την περαιτέρω αξιοποίησή της.

 

Οφέλη που απορρέουν από το έργο

Η επιτυχημένη ολοκλήρωση του FeedAlgalCW θα επιφέρει σημαντικά οφέλη τα οποία περιλαμβάνουν:

ü  Ανάπτυξη συνεργειών και συμπράξεων των συμμετεχόντων φορέων σε πεδία κοινού ενδιαφέροντος. Η συμμετοχή στο FeedAlgalCW ακαδημαϊκών και επιχειρηματικών εταίρων θα βοηθήσει στην διασύνδεση έρευνας - παραγωγής  και θα οδηγήσει στην δημιουργία ενός ισχυρού, παραγωγικού δικτύου που θα μπορέσει να αναπτύξει επιπλέον προτάσεις για ανάπτυξη και παραγωγή νέων προϊόντων.

ü  Ενίσχυση/Εξειδίκευση του ερευνητικού δυναμικού που θα απασχοληθεί στην υλοποίηση του έργου σε τομείς αιχμής. Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Σημαντικό στοιχείο του FeedAlgalCW είναι η συμμετοχή στο έργο νέου ερευνητικού προσωπικού το οποίο θα ασχοληθεί με θέματα διεπιστημονικού ενδιαφέροντος. Μέσω του έργου θα γίνει η πρόσληψη νέων ερευνητών (μεταδιδάκτορες και υποψηφιοι διδακτορες) ενώ η επιτυχημένη ολοκλήρωση του έργου θα μπορούσε να οδηγήσει και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στις επιχειρήσεις που συμμετέχουν.

ü  Δυνατότητα αξιοποίησης και μεταφοράς στη βιομηχανία καινοτόμων ιδεών και τεχνολογιών που θα αναπτυχθούν σε εργαστηριακό επίπεδο. Η συνεχής αλληλεπίδραση και ανταλλαγή γνώσεων μεταξύ των εμπλεκόμενων ερευνητικών και επιχειρηματικών εταίρων προερχόμενων από ποικίλα επιστημονικά πεδία θα προωθήσει την αποτελεσματική μεταφορά στη βιομηχανία καινοτόμων ιδεών και τεχνολογιών που θα αναπτυχθούν σε εργαστηριακό επίπεδο.

 

 

Οικονομική και εμπορική αξιοποίηση των αποτελεσμάτων

Με δεδομένες τις ακραίες μεταβολές στην αγορά των πρώτων υλών, την ανεπάρκεια της εγχώριας παραγωγής σιτηρών, τον έντονο ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων του κλάδου των ζωοτροφών και των τροφίμων γενικότερα, είναι εξηγήσιμη η στροφή των παραγωγών και της μεταποίησης σε εναλλακτικές προτάσεις. H αποδοτικότητα των ζωοτροφών στον κλάδο της ζωοτεχνίας έχει και αυτή προ πολλού διερευνηθεί διεξοδικά με άκρως επιστημονικό τρόπο, και είναι σήμερα σε θέση να υιοθετήσει τέτοιες προτάσεις με μεγάλη ευελιξία στην βιομηχανική εφαρμογή τους. Το FeedAlgalCW φιλοδοξεί να εξελίξει και να προχωρήσει τις μεθόδους αξιοποίησης του τυρογάλακτος, χρησιμοποιώντας ένα μικροφύκος προκειμένου να παραχθεί (πρακτικά ανέξοδα και με θετικό οικολογικό αποτύπωμα) ένα ενεργειακά και θρεπτικά πλουσιότερο «υπερτρόφιμο», υποψήφιο για ενσωμάτωση μαζικής κλίμακας σε συμπληρώματα τροφίμων και ζωοτροφών.

 

Η οικονομική και εμπορική αξιοποίηση του FeedAlgalCW επαφίεται αρχικά στις παρακάτω δυνατότητες:

1.     Την παραγωγή και πώληση νέων εμπλουτισμένων ζωοτροφών και συμπληρωμάτων κτηνοτροφίας, που ενδέχεται να προκύψουν με το πέρας της προτεινόμενης έρευνας.

2.     Πιθανές επενδύσεις για δημιουργία υποδομών αποθήκευσης και κατεργασίας τυρογάλακτος σε τυροκομεία, με συνδυαστικό όφελος για τα τυροκομεία, τις βιομηχανίες ζωοτροφών, αλλά και για τις κατασκευάστριες εταιρείες των υποδομών αυτών.

3.     Ενδεχόμενη δημιουργία θέσεων εργασίας που θα προκύψουν από την ανωτέρω διαδικασία.

4.     Ενδεχόμενη αύξηση παραγωγικότητας (ή αντίστοιχα, έμμεση μείωση του κόστους παραγωγής) σε συγκεκριμένους κλάδους της κτηνοτροφίας και της τυροκομίας, με ότι αυτό συνεπάγεται για τον τελικό καταναλωτή.

5.     Τη δημιουργία επιχειρήσεων «τεχνοβλαστών» με κύρια δραστηριότητα την αξιοποίηση του ερευνητικού αποτελέσματος για την παραγωγή νέων προϊόντων. Αυτά τα προϊόντα μπορεί να περιλαμβάνουν συμπληρώματα διατροφής πέραν των κτηνοτροφικών ζώων και στον άνθρωπο.

6.     Την παραχώρηση δικαιωμάτων και αδειών χρήσης της νέας γνώσης, έναντι οικονομικών ανταλλαγμάτων σε τρίτους.

7.     Τη μεταφορά τεχνολογίας μέσω συμβολαίων τεχνικής συνεργασίας για το σχεδιασμό και ανάπτυξη πρωτότυπων και εφαρμογών των ερευνητικών αποτελεσμάτων σε βιομηχανίες ή άλλους τελικούς χρήστες (Industrial R&D Contract, Consulting Services).

 

 

 

 

 

 

 

 

Εικόνα που περιέχει κείμενο, clipart

Περιγραφή που δημιουργήθηκε αυτόματα

 

Αρχική

Το έργο

Φορείς

Αποτελέσματα

Επικοινωνία

 

 

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ (Συντονιστής)

Δημήτριος Γανωτάκης

Καθηγητής Τμήματος Χημείας

Τηλέφωνο: 281 054 5034

E-mail: ghanotakis[at]uoc.gr

Εργαστήρια ΧΗΜΙΚΟΤΕΧΝΙΚΗ ΛΑΓΚΟΥΒΑΡΔΟΥ - ΣΠΑΝΤΙΔΑΚΗ ΟΕ

Λαγκουβάρδου Αφροδίτη

Διευθύντρια Εργαστηρίων

Τηλέφωνο: 283 102 5412

E-mail: chemitec[at]otenet.gr

ΖΩΟΤΡΟΦΕΣ ΚΡΗΤΗΣ ΑΒΕΕ

Μελισσουργός Ιωάννης

Διευθυντής Παραγωγής

Τηλέφωνο: 283 107 2880

E-mail: i.d.melissourgos[at]gmail.com